EFLM-award for Excellence in performance specifications research voor werkgroep met Niels Jonker

26 juni, 2019


Niels Jonker, Klinisch chemicus en medewerker van Certe, heeft op het Euromedlab 2019 congres in Barcelona samen met een groep Europese collega’s de EFLM-award for Excellence in performance specifications research in ontvangst mogen nemen.

Vanuit de werkgroep biologische variatie is in 2014 in Milaan een taskforce belast met de herevaluatie van de biologische variatie database.  Deze database is gepubliceerd op de Westgard-website en wordt door duizenden laboratoria over de hele wereld gebruikt voor het inrichten van hun interne kwaliteitscontrole.

De reden hiervoor was dat de database eigenlijk alle wetenschappelijke artikelen gebruikte voor de schatting van biologische variatie, zonder rekening te houden met hoe goed de studie was. De werkgroep heeft deze prijs gewonnen voor haar artikel over de biologische variatie-checklist. Dit artikel legt aan wetenschappers uit waar ze allemaal rekening mee moeten houden als ze een onderzoek willen doen naar biologische variatie dat onderdeel kan worden van de biologische variatie-database

De resultaten van de revisie van de database zijn gepresenteerd op het congres in Barcelona, de website met de nieuwe database is inmiddels live gegaan.

Certe heeft in de afgelopen 5 jaar ook meegewerkt aan een studie vanuit de werkgroep waarbij de regels van de database exact zijn gevolgd en biologische variatie-data is verzameld van meer dan 100 patiënten uit Milaan, Barcelona, Istanbul, Bergen en Assen. Hier is door medewerkers van Klinische chemie in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen 10 weken lang bloed afgenomen en verwerkt voor verzending naar Milaan.