Longfunctieonderzoek

Uw zorgverlener (huisarts, specialist of verloskundige) verwijst u naar Certe voor een diagnostisch longfunctieonderzoek. Bij dit onderzoek kijken wij naar de soort en de ernst van uw klachten en hoe uw longfunctie is.

Voor dit onderzoek is het essentieel dat u de voorbereiding goed door leest.

Heeft u al een diagnostisch onderzoek gehad en komt u voor een regelmatige controle longfunctieonderzoek (herhaling), gebruik dan deze pagina. 

Zoek op locatie + openingstijden

Locaties plus wachttijden

Tijdstip en locatie bepalen we samen met u tijdens het maken van de afspraak. Via bovenstaande roze knop vindt u de locaties waarop we dit onderzoek uitvoeren.

Wachttijden

Hoofdlocatie Groningen 3 dagen
Spreekuren in de regio 5 dagen

Afspraak

U kunt een afspraak maken via 088 – 23 70 120. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur. 

Het onderzoek

  1. De functielaborant legt u voor het onderzoek uit wat er gaat gebeuren en vraagt u om uw legitimatie. Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

  2. Tijdens het onderzoek krijgt u een mondstukje in de mond. Ook krijgt u een knijper op de neus om te voorkomen dat er lucht via uw neus ontsnapt. 

  3. De functielaborant vraagt u zo diep mogelijk in te ademen en vervolgens zo krachtig mogelijk helemaal uit te blazen. Voor een betrouwbaar resultaat herhalen wij deze meting een aantal keren. 

  4. U krijgt daarna een luchtwegverwijdend medicijn (Ventolin® = Salbutamol). Dit medicijn is niet schadelijk en het helpt de arts om een juiste diagnose en behandelingsplan te kunnen stellen. 

  5. Na minimaal 10 minuten herhalen we het onderzoek. Zo bepalen we het effect van het medicijn op uw longfunctie.

  6. Verder nemen wij de door u ingevulde vragenlijst met u door. Tot slot bespreken we met u wat de beste manier is om uw longmedicatie in te nemen. 

Meenemen

Neem het volgende mee:

  • het aanvraagformulier;
  • de ingevulde vragenlijst;
  • een geldig legitimatiebewijs;
  • uw longmedicijnen.

Voorbereiding

Gebruikt u één van de volgende luchtwegverwijders, dan mag u deze 8 uur voor het onderzoek niet meer innemen:

Airomir®, Atrovent®, Berodual®, Berotec®, Bricanyl®, Fenoterol, Ipratropiumbromide, Salbutamol, Terbasmin, Terbutaline, Ventolin®.


Gebruikt u één van de volgende luchtwegverwijders, dan mag u deze 24 uur voor het onderzoek niet meer innemen:

Assieme, Atimos, Flutiform, Foradil®, Foster®, Formoterol, Indicaterol, Oxis®, Onbrez®, Salmeterol, Seretide®, Serevent®, Sinestic®, Spiriva®, Symbicort®, Tiotropium.


Als u een van de eerder genoemde longmedicijnen toch heeft gebruikt, is het belangrijk dat u dit aan de Certe-medewerker vertelt voor het onderzoek begint. Eventuele andere longmedicijnen kunt u gerust doorgebruiken.

Uitslag

Een longarts beoordeelt de resultaten en adviseert uw zorgverlener over uw behandeling. U kunt na 2 weken informeren bij uw zorgverlener. 

Kosten

Het verschilt per onderzoek of uw zorgverzekeraar de kosten aan u vergoedt, of dat u de kosten zelf moet betalen uit uw eigen risico (totdat u uw eigen risico helemaal verbruikt hebt). Het kan ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of en hoeveel u zelf moet betalen. Kijk voor meer informatie over de kosten van dit onderzoek bij tarieven.

Privacy

Uw en onze rechten en plichten staan in onze privacyregeling. Deze regeling is gebaseerd op de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over onze privacyregeling vindt u bij privacy.

Andere vragen

Hebt u vragen? U kunt deze altijd stellen aan de functielaborant die het onderzoek uitvoert. U kunt voor meer informatie ook bellen met 088 – 23 70 100. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur.

U kunt uw vraag ook per e-mail stellen;  acdienst@certe.nl.