Historie

Hoewel Certe ‘pas’ sinds 2014 onder de huidige naam bekend staat, gaat de historie vele jaren terug; tot in de 19e eeuw. De laboratoria, ooit opgezet door en voor huisartsen en ziekenhuizen in de Noordelijke provinciën, leveren al tientallen jaren kwalitatief hoogwaardige diagnostiek. Later werd het dienstenpakket uitgebreid met functiediagnostiek en een trombose- en diabetesdienst, waardoor Certe vandaag de dag een compleet pakket aan integrale medische diagnostiek en advies biedt. Nog steeds ter ondersteuning en versterking van de eerste en tweede lijn.

Persoonlijk contact

Of we nu kijken naar tientallen jaren geleden of het heden, bij Certe vinden wij persoonlijk contact erg belangrijk. In de beginjaren van de laboratoria stond persoonlijk contact al hoog in het vaandel. Ook toen gingen de medewerkers bloedafname al de provincie in om bloed af te nemen bij de mensen thuis. Iets wat bij Certe nog steeds gebeurt.

LabNoord / Huisartsenlaboratorium

In eerste instantie bestond LabNoord uit een Huisartsenlaboratorium gericht op klinische chemie. Opgericht in 1957 door en voor huisartsen in Groningen, Noordoost -Drenthe en Oost-Friesland.

In latere jaren is op verzoek van huisartsen de dienstverlening uitgebreid met een trombosedienst (1977), functiediagnostiek (1978), en ook een diabetesdienst (1995). Hoewel het laboratorium niet meer ‘in handen’ is van de huisartsen in de regio, hebben zij nog steeds een belangrijke stem in de ontwikkelingen binnen en het dienstenaanbod van Certe.

Laboratorium voor Infectieziekten / Streeklab

Het Laboratorium voor Infectieziekten (LvI) is opgericht door de ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel. De eerste jaren stond het laboratorium bekend onder de naam Streeklaboratorium, maar is later verder gegaan onder de naam Laboratorium voor Infectieziekten. De historie van dit laboratorium gaat terug tot 1877(!), wanneer Hoogleraar Fokker in dienst trad bij de Rijksuniversiteit van Groningen. In die periode werden ook de ziekmakende micro-organismen ontdekt, vanaf dat moment  kreeg laboratoriumonderzoek van infectieziekten een rol in de gezondheidsrol.

In 2013 hebben de ziekenhuizen het laboratorium overgedragen aan de stichting Noordelijke Laboratorium Groep, die het in de markt heeft gezet onder de naam Certe. 

KCL Leeuwarden

Het klinisch chemisch laboratorium Leeuwarden (KCL) is opgericht door de ziekenhuizen in Leeuwarden. Destijds waren er 3 ziekenhuizen in Leeuwarden die de handen ineen hebben geslagen en een gezamenlijk laboratorium hebben opgericht. Een unieke gebeurtenis voor die tijd. Door de jaren heen is het dienstenaanbod steeds uitgebreid met onder andere nucleaire geneeskunde en klinische fysica.

Sinds januari 2015 is het klinisch chemisch laboratorium onderdeel van Certe.