Traineeships

Wat leuk dat je meer wilt weten over het traineeship van Certe! We vertellen je graag meer over de inhoud van het programma en twee trainees van Certe delen ervaringen met je.

Certe staat voor integrale medische diagnostiek en advies. Zeker, zinvol en kostenbewust.

Meer weten over Certe?

Het traineeship bij Certe

Voor jou als trainee gaat het om een leer- en ontwikkeltraject: werken aan projecten en onderzoeksopdrachten én het volgen van trainingen en cursussen. Bovendien krijg je persoonlijke- en team coaching. Je gaat aan de slag binnen de organisatie in de volle breedte om te ontdekken en te laten zien welke talenten waar het best tot hun recht komen. Je stelt een portfolio samen als basis voor een volgende loopbaanstap, bij Certe of extern bij een andere werkgever. Voor Certe is er gelegenheid om projecten en onderzoeken die echt van belang zijn, uit laten voeren door jonge, ambitieuze medewerkers die recente kennis, scherpte en nieuwsgierigheid meebrengen. De trainees werken binnen verschillende divisies en zullen zo een schakel- en brugfunctie vervullen en bijdragen aan nieuwe vormen van samenwerking.

Hoe zien jouw komende 2 jaar bij Certe eruit?

Coaching

  • De trainee krijgt in de eerste maand een ontwikkelassessment (TMA, talenten motivatie analyse). De uitkomsten van deze analyse, naast de dagelijks ervaringen in de praktijk, vormen de basis voor coaching. Zowel individueel, als samen met de andere trainees.
  • Op basis van vaste afspraken heeft de trainee contact met de persoonlijke coach. Talent- en competentieontwikkeling en loopbaanvragen zijn hier onderwerp van gesprek.
  • Per 14 dagen hebben de trainees gezamenlijk of individueel een afspraak met hun coach en/of de traineecoördinator.

Projecten

  • Je voert maximaal 4 projecten of onderzoeksopdrachten uit van ongeveer 6 maanden gedurende 2 jaar. De opdrachten worden geformuleerd door de divisiedirecteuren maar je kunt ook zelf opdrachten inbrengen.
  • Elke periode start met de formulering van te behalen doelen voor die periode op zowel professioneel als persoonlijk vlak.
  • Je ontvangt leiding van de divisiedirecteur, eventueel in samenwerking met een projectverantwoordelijke. De resultaten worden beoordeeld door de divisiedirecteur. De voortgang in de persoonlijke ontwikkeling is ook onderdeel van de beoordeling. Elke 6 maanden vindt er zodoende een beoordeling plaats op projectresultaat, theoretische component en persoonlijke ontwikkeling. Zo bouw je gedurende 2 jaar een portfolio op.

Andere activiteiten

  • De traineecoördinator initieert in overleg aanvullende activiteiten op dit dagdeel, zoals een excursie, een gastles of een (digitale) training.

Wat heb je nodig?

  • Een (bijna) afgeronde master Computing Science, Data Science of BioMedical Sciences
  • De competenties: energiek, initiatiefrijk, lerend vermogen, overtuigingskracht en creativiteit. Heb je die al in de praktijk gebracht tijdens een bestuursfunctie tijdens je studie? Dan is dat is zeker een aanbeveling!
  • Uiteraard verwachten we ook van je dat je betrokkenheid hebt bij de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Heb je nog vragen?

Wil je graag meer weten over het traineeship? Neem dan contact met Janna Valkenborg op telefoonnummer
06 - 12 57 74 20 of Matthijs Berends via 06 - 31 67 88 59.

Ervaringen van trainees

Ervaring van trainee Esmee Castermans, 25 jaar

Studie: Tussen 2012 en 2018 bachelor Biologie en master Biomedical Sciences in Groningen.

Twee maanden geleden ben ik gestart met mijn eerste baan: een traineeship bij Certe. Voor mij iets heel nieuws, maar voor Certe ook, omdat ik hier de eerste trainee ooit ben. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen in de master Biomedical Sciences. Hoewel ik de medische wereld heel leuk en interessant vind, wist ik tijdens mijn studie al wel dat ik geen onderzoeker wilde worden. Vandaar dat ik na mijn afstuderen op zoek ben gegaan naar een baan waarbij ik kon werken aan praktische een doelgerichte projecten in een medische setting. Zo belandde ik uiteindelijk bij Certe.

Ik ben inmiddels bezig met mijn eerste traineeship-project voor de trombosedienst van Certe. Ik draai mee met een lopend project over een innovatie binnen de trombosedienst en daarbij doe ik het vooronderzoek voor een vervolgstap op dit project. Ik krijg veel ruimte om mee te lopen op verschillende afdelingen, wat ik heel leuk en leerzaam vind. Dit geeft me de kans om Certe echt goed te leren kennen, van werkvloer tot management. Ook krijg ik hele persoonlijke begeleiding en is er de kans om mee te doen aan verschillende cursussen. Ik vind het heel prettig hoe ik binnen Certe wordt opgevangen en hoe open mensen staan voor mijn ideeën en enthousiasme. Certe is echt een doe-bedrijf dat altijd in beweging is. Een onderzoekende manier van werken, zoals ik gewend ben van mijn opleiding, is hier niet de standaard. Ondanks dat kan Certe er wel heel veel aan hebben, wat steeds meer mensen binnen Certe ook in beginnen te zien. Ik zie het als mijn taak als trainee om met vernieuwende ideeën te komen bij projecten zodat zowel Certe als ikzelf hiervan kan leren.

Tot nu toe heb ik het erg naar mijn zin bij Certe. Als je op zoek bent naar een traineeship waarbij je al doende ervaring en kennis op kan doen in projecten en waarbij je de ruimte krijgt om deze op een innovatieve manier aan te pakken, zit je bij Certe helemaal goed.

Ervaring van Matthijs Berends, 32 jaar

Studie: tussen 2006 en 2011 Life Science & Technology in Groningen

Sinds 2014 werk ik bij Certe als medisch data-onderzoeker. Met name in de eerste jaren heb ik me verdiept in microbiële epidemiologie (zoals antibioticaresistentie en het vóórkomen van micro-organismen) en ben in dat onderwerp begonnen met promotieonderzoek in juni 2017, ook vanuit Certe. Dat combineer ik met mijn huidige baan en ik hoop het in 2021 af te ronden.

Certe is een organisatie die enorm beweegt. Soms is het tumultueus, soms is het wat rustiger, maar er is altijd beweging. Dat maakt het voor mij leuk; ik houd niet zo van vaste dingen die hetzelfde blijven. Daarnaast is Certe voor een laboratorium enorm groot; er werken ruim 1.100 mensen. Dat betekent ook dat er heel veel ruimte is om te ontwikkelen en door te stromen.  

Dat je die mogelijkheid krijgt is echt ontzettend leuk. We hebben al heel wat mensen intern nieuwe functies zien bekleden die in die fase van hun carrière goed bij ze past. Je moet jezelf zo nu en dan afvragen waar je staat en waar je heen wilt en mijn ervaring is dat Certe vaak antwoord biedt op die vragen.

Het ontstaan van de traineeships

In juli 2018 was er een inhouse-dag van studenten van de RUG Biology and Life Science en Technologie. Een geslaagde bijeenkomst; de studenten waren onder de indruk van de ontvangst, de goede sfeer en professionaliteit van Certe en van de mogelijkheden die Certe als werkgever zou kunnen bieden. En Certe was verrast door het enthousiasme, de nieuwsgierigheid en scherpe open blik van deze bijna afgestudeerde studenten. Na afloop was de vraag: kunnen we het WO niveau van deze studenten aanwenden voor de huidige en toekomstige ontwikkeling van Certe en op welke manier zou dat kunnen? Daarvoor is het traineeplan van Certe opgezet.