Certe voor zorgverleners

Fasciola hepatica

Verwekker/klinisch beeld

Fasciola hepatica, leverbot

Algemene informatie

Leverbot infecties komen wereldwijd voor en worden veroorzaakt door de platworm Fasciola hepatica of Fasciola gigantica die in de lever en galgangen van herkauwers leeft. Als tussengastheer functioneert een slak waaruit infectieuze larven komen die vastplakken aan gras of waterplanten.

De mens raakt meestal besmet door het eten van rauwe waterkers of andere waterplanten. Na ingestie migreert de leverbot door de darmwand naar de lever en galwegen en dat kan uiteindelijk leiden tot een hepatitis en cirrose van de lever. In het bloed ziet men doorgaans een hoge eosinofilie.

 

Clonorchis sinensis, chinese leverbot, komt in Zuid-oost Azie, China, Korea en Japan voor. De mens raakt besmet via het eten van rauwe vis en klinische symptomen ontstaan door ontsteking en obstructie van de galwegen.

 

Diagnostiek:

  • microscopie: eieren in feces, gal, duodenumaspiraat. In het acute stadium zijn er nog geen eieren te vinden maar ook laat in de infectie kan het lastig zijn een ei te zien. Een negatieve uitslag sluit een infectie dus niet uit.
  • serologie: indicatie verdenking Fasciola

 

 

Microscopie

 

afnamemateriaal

feces, gal, duodenumaspiraat

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

ma/di/wo/do/vr

onderzoekduur

1 dag

opmerking Vermeld relevante klinische gegevens

 

 

Serologie

 

afnamemateriaal

stolbloed

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

extern laboratorium

onderzoekduur

1 week