Certe voor zorgverleners

Influenzavirus

Verwekker/klinisch beeld

Influenzavirus

Algemene informatie

Type A- en B-influenzavirussen zijn RNA-virussen uit de familie Orthomyxoviridae. Type B-influenzavirussen komen vrijwel uitsluitend bij de mens voor. Aviaire influenzavirussen worden beschouwd als de bron van type A-influenzavirussen bij de mens.

Overdracht van het virus is aerogeen over korte afstand of door direct contact met besmette oppervlakten, via handen of kussen. De gemiddelde incubatieperiode is 1-5 dagen.

Ziekteverschijnselen zijn afhankelijk van het virus en variëren van een subklinisch beloop tot een combinatie van hoge koorts, verschijnselen van bovenste luchtweginfectie, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten en algehele malaise. Vooral bij zuigelingen, oudere (>65 jaar) mensen of patiënten met onderliggende chronische ziekte (diabetes, hart- en longziekten) kan het beloop gecompliceerd worden door secundaire bacteriële infecties waarbij een S aureus pneumonie een beruchte complicatie is.

Zie voor indicaties vaccinatie, pre- en post-expositie profylaxe de LCI-richtlijn of de protocollen in uw instelling.

 

Zie voor meer informatie de LCI-richtlijn Influenza.

 

Diagnostiek:

  • PCR: in het acute stadium is een PCR op respiratoir materiaal de meest betrouwbare en gevoelige methode. Voor de 2e lijn is er in het influenza seizoen sneldiagnostiek op een keeluitstrijk beschikbaar.
  • PCR respiratoir basispakket > influenza A, influenza B, Respiratoir Syncytieel Virus (RSV).
  • PCR respiratoir uitgebreid pakket >  influenza A, influenza B,  Respiratoir Syncytieel Virus, Rhinovirus, humaan Meta Pneumo virus, Parainfluenza, Coronavirus, Adenovirus, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae
  • Serologie: niet geïndiceerd in de acute fase van ziek zijn, er is altijd een gepaard serummonster (2e monster na 2-3 wk) nodig voor een betrouwbare diagnose.
  • Serologiepakket luchtwegen >  influenza A, influenza B, Parainfluenza, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia, Coxiella burnetii (Q-koorts), Adenovirus

 

 

PCR respiratoir basis / uitgebreid pakket

 

afnamemateriaal

uitstrijk keel, sputum, afzuigsel, broncho-alveolaire lavage

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

ma/di/wo/do/vr/za

onderzoeksduur

1 dag

opmerking

Tijdens influenza seizoen wordt PCR ook op zondag ingezet

 

 

Serologiepakket luchtwegen

 

afnamemateriaal

stolbloed

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

ma/di/wo/do/vr

onderzoeksduur

1 dag