Certe voor zorgverleners

Tekenbeet

Verwekker/klinisch beeld

Lyme ziekte van, borreliose

Algemene informatie

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi s.l. die wordt overgedragen door een beet van een besmette teek, de Ixodes ricinus. De klinische beelden zijn in te delen in:

  • vroege, gelokaliseerde ziekte > erythema migrans (EM), Borrelia-lymfocytoom
  • vroege, gedissemineerde ziekte > multipele erythema migrans, vroege neuroborreliose, Lyme-carditis, Lyme-artritis, anders (uveitis, panophthalmitis,  hepatitis, myositis, orchitis)
  • late Lymeziekte > acrodermatitis chronica atrophicans (ACA), chronische neuroborreliose, chronische artritis

 

Zie voor meer informatie de LCI-richtlijn Lymeziekte

 

Diagnostiek: het vermelden van klinische gegevens als symptomen en ziekteduur is essentieel om een interpretatie van de uitslagen mogelijk te maken.

  • serologie Borrelia: serologie is niet geïndiceerd bij een typische erythema migrans, dit is een klinische diagnose. Bij patiënten bij wie gedacht wordt aan een vroege gedissemineerde ziekte met een ziekteduur van minder dan 6-8 weken en een negatieve serologie moet de serologie na enkele weken herhaald worden.

           Bij verdenking neuroborreliose is het noodzakelijk om zowel liquor als serum (van dezelfde afnamedatum) in te sturen voor het bepalen van de Reiber index.

  • PCR Borrelia: onderzoek op bloed en urine wordt niet geadviseerd. Alleen in de volgende situaties kan een PCR aanvullend zijn: verdenking ACA, artritis of neuroborreliose waarbij de serologie geen uitsluitsel geeft.

 

   
 Serologie Borrelia

 

afnamemateriaal

stolbloed, liquor

bewaarconditie na afname

Koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

ma/di/wo/do/vr

onderzoek duur

1 dag

 

 

Borrelia PCR

 

afnamemateriaal

huidbiopt, synoviaal vloeistof, synovia biopt, liquor

bewaarconditie na afname

Koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

ma/di/wo/do/vr/za

onderzoekduur

1 dag

 

 

Opmerking