Certe voor zorgverleners

Mijnwormen

Verwekker/klinisch beeld

Mijnwormen

Algemene informatie

Bij de mens voorkomende mijnwormen zijn Ancylostoma duodenale en  Necator americanus. Deze parasieten komen wereldwijd voor, vooral in vochtige warme gebieden. In Nederland zagen we deze parasiet met name bij mijnwerkers als gevolg van slechte hygiëne in de mijnen. Tegenwoordig is het een importziekte. Besmetting vindt plaats door contact van de huid met feces gecontamineerde aarde. De larven migreren vervolgens naar de longen, worden opgehoest, doorgeslikt en belanden uiteindelijk in de darmen waar ze gemiddeld 1-2 jaar overleven.

Vaak verloopt de infectie asymptomatisch. In het begin kan er een kortstondige jeukende dermatitis zijn (ground itch), soms ontstaan astma-achtige klachten bij de longpassage, het zogenaamde Loeffler syndroom, en bij infectie van de darmen kan er het beeld van een gastro-enteritis met bloederige diarree onstaan.

 

Niet-humane mijnwormen kunnen het beeld van creeping eruption of larva migrans veroorzaken. De larven van deze mijnwormen kunnen niet dieper dan de huid doordringen.

 

Diagnostiek:

  • Microscopie:  aantonen eieren in feces > soms herhaalde diagnostiek nodig eer eieren gevonden worden

 

Microscopie

 

afnamemateriaal

feces

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

ma/di/wo/do/vr

onderzoekduur

1 dag

opmerking vermeld relevante klinische gegevens