Certe voor zorgverleners

Westnijlvirus (WNV)

 

Verwekker/klinisch beeld

Westnijlvirus (WNV)

Algemene informatie

Het WNV is een flavivirus uit de groep van de Japanse-encefalitisvirussen. Transmissie vindt vrijwel altijd plaats via de beet van een geïnfecteerde mug.

De gemiddelde incubatieperiode bedraagt 2-6 dagen. De meeste infecties verlopen asymptomatisch (80%), soms is er een griepachtig beeld en bij ongeveer 1% ontstaan ernstige neurologische verschijnselen als encefalitis, meningitis of poliomyelitis. Met name mensen ouder dan 50 jaar en immuun gecompromitteerde patiënten hebben een verhoogd risico op een ernstig beloop.

 

Westnijlvirus infectie is een meldingsplichtige ziekte ( groep C)

 

Zie voor meer informatie de LCI-richtlijn Westnijlvirusinfectie

 

Diagnostiek:

  • PCR: in verband met de korte viremie alleen betrouwbaar in de eerste 3 dagen na het ontstaan van koorts.
  • Serologie: specifieke IgM antistoffen in serum zijn vanaf 3-8 dagen na het ontstaan van koorts aantoonbaar. IgM antistoffen kunnen langdurig persisteren (tot een jaar!). Bij neurologische verschijnselen zijn IgM antistoffen in de liquor bij 75% van de patiënten binnen 8 dagen na het ontstaan van de klachten aantoonbaar.

Kruisreacties met andere flavivirussen (na infectie of vaccinatie) komen voor daarom is het essentieel voor de interpretatie van de serologie een volledige reisanamnese en vaccinatiestatus bij de aanvraag te vermelden!

 

PCR

 

afnamemateriaal

EDTA bloed, liquor

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

extern laboratorium

onderzoekduur

1 week

 

 

Serologie

 

afnamemateriaal

stolbloed, liquor

bewaarconditie na afname

koelkast (2°-8°C)

inzetfrequentie

extern laboratorium

onderzoekduur

1 week