Samen voor zorg: Het verhaal van huisarts Vivian van Vliet

Waarnemend huisarts Vivian van Vliet werkt in de wijk Paddepoel in Groningen-Stad.

‘Ik probeer een ‘totaalplaatje’ van de patiënt te maken door goed te luisteren. Dan pas kan ik samen met de patiënt beoordelen of ik nu medisch moet handelen of dat we nog even afwachten’

Veel van de patiënten die bij ons komen zijn lichamelijk of geestelijk uit balans. Met medicatie zijn ze snel de deur weer uit maar daar help ik ze vaak niet echt mee. Ongezonde voeding en stress zijn nog altijd onderschatte oorzaken van klachten waarvoor mensen naar een huisarts gaan.

Ik probeer een ‘totaalplaatje’ van de patiënt te maken door goed te luisteren. Dan pas kan ik samen met de patiënt beoordelen of ik nu medisch moet handelen of dat we nog even afwachten. Ik ben zuinig met het aanvragen van onderzoeken en vaar vaak op het verhaal van de patiënt in combinatie met gedegen lichamelijk onderzoek.

Als verder onderzoek wel nodig lijkt, is het erg prettig om met Certe samen te werken. Eén loket voor alle diagnostiek. Elke dag halen ze de materialen voor onderzoek op. Patiënten kunnen in de buurt naar de prikpoli. Die toegankelijkheid is vooral voor de ouderen heel fijn. Uitslagen krijgen we digitaal op een beveiligde portal, tenzij er iets aan de hand is. Dan word ik gebeld. Ook ’s avonds en in het weekend.

Voor advies kan ik altijd terecht bij de arts-microbiologen en klinisch chemici. Ze houden hun kennis goed bij en delen dat met elkaar en met ons, bijvoorbeeld tijdens nascholingen of bij het Diagnostisch Therapeutisch Overleg. Zo werken we samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.