Zeker voor zorg: het verhaal van analist Michiel Hobers

Analist Michiel Hobers werkt in het ziekenhuislaboratorium van Certe in het Martini Ziekenhuis. Hij analyseert bloed en andere lichaamseigen vloeistoffen.

‘Elke dag ben ik blij dat ik gezond naar huis mag gaan, want je maakt soms heftige gevallen mee. Het is dan fijn om later te horen hoe het gaat met de patiënt’

Het verhaal van Michiel Hobers

Het verhaal van Michiel Hobers

"Ik werk in het ziekenhuislaboratorium van Certe waar we bloed en andere lichaamseigen vloeistoffen onderzoeken. Daarvoor hebben we mooie, nieuwe apparatuur. Certe is wat dat betreft heel innovatief: we werken met moderne analyzers, maar ook nog steeds met microscopen.

Analisten hier zijn echte doeners. ’s Nachts nemen we bloed af van patiënten die bijvoorbeeld opeens onwel zijn geworden. Of die op de Eerste Hulp binnenkomen. Vroeg in de ochtend prikken we bloed bij patiënten voor wie die dag een operatie is ingepland. Na halfnegen nemen de doktersassistenten die taak van ons over. Wij gaan dan aan de slag in het lab. Als een uitslag sterk afwijkt van wat bij de patiënt past, geven we dat meteen door aan de klinisch chemicus. Die zoekt op zijn beurt contact met de specialist.

We staan 24/7 klaar als de ambulance binnenkomt. Als het gaat om leven of dood leveren we universeel bloed aan. Als er genoeg tijd is, vraagt de arts ons om eerst een bloedgroepbepaling te doen, zodat de patiënt meteen het juiste bloed krijgt. Dat kost wel tijd. Om absoluut zeker te zijn moet zo’n bepaling twee keer door twee verschillende analisten of doktersassistenten worden afgenomen en bepaald. Wij zorgen er ook voor dat er altijd genoeg bloed aanwezig is. De inhoud controleren we zelf.

Elke dag ben ik blij dat ik gezond naar huis mag gaan, want je maakt soms heftige gevallen mee. Het is dan fijn om later te horen hoe het gaat met de patiënt."