Certe voor zorgverleners

Afnemen materiaal voor chlamydia en gonorroe-onderzoek

Regelmatig bezoeken patiënten de huisarts met vragen over soa's of om zich te laten testen op een soa. Met behulp van de beslisboom voor het soa-consult (opgesteld door de Huisarts Advies Groep Seksuele Gezondheid) kunt u nagaan welk risico uw patiënt heeft op welke soa. Ook geeft de kaart u informatie voor het afnamemateriaal voor chlamydia en gonnoroe door middel van PCR-onderzoek*. Certe heeft hiervoor speciale afnamesets ontwikkeld.

Afnamesets voor uw praktijk

Certe heeft de volgende afnamesets voor u ontwikkeld. Bij de man wordt eerste straals-urine afgenomen. Hiervoor is afnameset 4 soa-urine ontwikkeld. Bij de vrouw wordt vaginale swab afgenomen. Dit kan de vrouw zelf uitvoeren. Hiervoor is afnameset 7 soa zelfafname vrouw gemaakt. Voor het afnemen van een anus-uitstrijk en/of een keel-uitstrijk zijn geen aparte afnamesets gemaakt. Hiervoor kunt u afnameset 7 gebruiken.

Het materiaal blijft geschikt voor PCR-onderzoek bij een temperatuur van 2-30°C tot 14 dagen na afname. Materiaal wat in de Abbott-buis is aangeleverd, kan niet worden gekweekt. Voor meer informatie van de afnamesets gaat u naar de bestelmodule of neemt u contact op met relatiemanagement van Certe. 

Chlamydia is de meest voorkomende soa, ook in Groningen en Drenthe

 In 2014 hebben u en uw collega’s in totaal 16.627 monsters voor chlamydia en 15.609 monsters voor Gonorroe naar Certe gestuurd voor onderzoek.

2014 huisartsen

Totaal aantal

Aantal positief

Percentage (%)

Man, chlamydia

 5.475

 748

 13,7

Man, gonorroe

 5.233

 100

 1,9

Vrouw, chlamydia

 11.152

 1.013

 9,1

Vrouw, gonorroe

 10.376

 63

 0,6

Bij 21 monsters is de uitslag geremd gegeven. Hierbij is de reactie door storende factoren in het monster niet goed verlopen.

* PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. De PCR is een techniek waar in-vitro in korte tijd een micro-organisme specifiek stukje DNA wordt vermenigvuldigd en worden aangetoond. De PCR is een snelle en gevoelige techniek.