Certe voor zorgverleners

Anemie-diagnostiek conform nieuwe NHG-standaard

Vanaf 3 april 2017 wordt de anemie-diagnostiek door Certe uitgevoerd volgens de nieuwe NHG-standaard Anemie. Om u te stapsgewijs mee te nemen in het aanvragen van anemie-diagnostiek presenteren wij u het praktische 'stroomschema aanvullend onderzoek bij anemie' en een vernieuwd aanvraagformulier voor de eerste lijn.

De nieuwe NHG-standaard Anemie. Praktisch voor u en uw patiƫnt

Bij de vraagstelling 'anemie' wordt het aanvullende laboratoriumonderzoek niet meer gebaseerd op het MCV, maar op de pathofysiologische indeling van anemie:

  • acuut bloedverlies
  • verminderde of gestoorde aanmaak
  • verhoogde afbraak

Wanneer u anemie-diagnostiek bij ons laat uitvoeren, worden aanvullende laboratoriumtesten toegevoegd volgens het stroomschema. De resultaten van dit laboratoriumonderzoek worden vervolgens door de klinisch chemici voorzien van interpretatief commentaar. Op deze manier streven we ernaar om de diagnostiek met 1 bloedafname uit te voeren, wel zo praktisch voor u én uw patiënt.

Raadpleeg ons stroomschema

We hebben voor u de NHG-standaard uitgewerkt in een stroomschema (pdf).

Nieuw aanvraagformulier

Voor de zomervakantie 2017 zal Certe haar nieuwe aanvraagformulier voor de eerste lijn introduceren. Deze is geheel vormgegeven volgens de LESA, de landelijke eerstelijns afspraken over laboratoriumdiagnostiek. Dit formulier is geharmoniseerd voor de hele provincie Groningen en de regio Assen. In mei en juni 2017 zullen de relatiemanagers bij alle praktijken op bezoek gaan om het nieuwe formulier toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. Vlak voor de ingebruikname ontvangt u van ons nog een extra serviceBericht, waarin we de wijzigingen toelichten en de exacte datum van ingebruikname communiceren.  

Voor vragen kunt u terecht bij Certe team Relatiemanagement (088 - 237 11 02).

Wijzigingen anemie-diagnostiek

U kunt op dit moment anemie-diagnostiek aanvragen door op de achterkant van het aanvraagformulier Hb en MCV aan te kruisen. Afhankelijk van het resultaat wordt aanvullend laboratoriumonderzoek uitgevoerd. Medio 2017 wordt een nieuw aanvraagformulier geïntroduceerd (zie onderstaand figuur). Vervolgdiagnostiek op basis van het MCV is verlaten en aanvullende testen worden gebaseerd op de nieuwe NHG-standaard. Wij houden u op de hoogte wanneer het nieuwe aanvraagformulier beschikbaar is.

NB. Als u anemie-diagnostiek aanvraagt en daarnaast anemie-gerelateerde laboratoriumtesten (bijvoorbeeld vitamine B12), dan zullen wij de anemie-gerelateerde testen altijd uitvoeren. Dat doen we ook als daar volgens stroomschema (pdf) geen indicatie voor is (bijvoorbeeld vitamine B12 bij een evidente ijzergebreksanemie).

Meer informatie

Wilt u meer informatie over anemie-diagnostiek conform nieuwe NHG-standaard, dan kunt u contact opnemen met:

Ramses Kemperman, klinisch chemicus Certe Huisartsenlaboratorium

Certe serviceBericht

Terug naar het serviceBericht