Certe voor zorgverleners

Telefonie-storing

Op dit moment is er een storing bij KPN, waardoor onze centrale nummers momenteel niet continu bereikbaar zijn. Onze excuses voor het ongemak!

Forse toename MRSA in 2015

In 2015 is in het werkgebied van Certe (Groningen, Drenthe, kop van Overijssel) bij een record aantal nieuwe patiënten MRSA gevonden, namelijk 220 gevallen. MRSA (meticilline resistente Staphylococcus aureus) is de bacterie waarvoor met name ziekenhuizen extra maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. Ook in 2014 werd met 161 gevallen al meer MRSA gevonden dan in de jaren daarvoor.

Toename door patiënten uit asielzoekerscentra

De stijging wordt verklaard door een toegenomen aantal patiënten uit asielzoekerscentra (zie figuur). In de landen van herkomst komt veel meer MRSA voor dan in Nederland. In onze regio bleek 8,6% van alle in 2015 gescreende asielzoekers MRSA positief.

Zodra duidelijk werd dat MRSA veel voorkomt bij asielzoekers hebben ziekenhuizen hun protocollen in samenwerking met Certe aangepast. Asielzoekers zijn toegevoegd aan de al bekende risicogroepen.

Agressievere vorm van MRSA

De afgelopen jaren waren bijna de helft van de onderzochte stammen vee-gerelateerd. De MRSA’s van asielzoekers zijn dat nooit. Sommige MRSA’s bevatten het PVL-gen (Panton-Valentine leukocidine). Deze stammen zijn agressiever dan hun PVL negatieve soortgenoten. MRSA’s bij asielzoekers zijn vaker PVL positief (43%) dan bij overige patiënten (19%). Maar dit kan voor een deel ook verklaard worden doordat vee-gerelateerde MRSA nooit PVL bevat.


 

Meer over MRSA

Arts-microbioloog Alewijn Ott over MRSA:

Wat zijn symptomen van MRSA?

"Een deel van de door ons in 2015 gevonden mensen met MRSA (70%) is alleen “drager” van de bacterie: Bij deze mensen kun je de bacterie vinden in neus, keel of op de huid. Deze mensen zijn niet ziek door hun MRSA. We zoeken soms naar MRSA bij patiënten om te weten of zij besmettelijk zijn voor andere patiënten of medewerkers in de zorg. Hun MRSA kan wel een infectie veroorzaken als ze geopereerd worden of op een IC belanden.

Bij een deel van de mensen met MRSA (30%) vonden we de bacterie in een infectiehaard. Deze infecties kunnen heel divers zijn: meestal is het een oppervlakkige huid infectie (bv bij wond, eczeem, etc : 62% in 2015), soms een diepe huidinfectie (abces: 14%), luchtweginfectie (14%), oorontsteking, urineweginfectie, gewrichtsontsteking of zelfs bloedbaaninfectie (sepsis) (alle <5%).

PVL positieve MRSA’s zijn agressiever dan de stammen zonder PVL. Deze MRSA’s veroorzaken ook in de eerste lijn m.n. huidinfecties: abcessen en steeds terugkomende pijnlijke puisten (pustels)."

Is er besmettingsgevaar bij MRSA?

"Ja, mensen die geen MRSA bij zich hebben, kunnen er wel mee besmet worden als ze contact hebben met iemand die MRSA bij zich draagt."

Hoe behandel je MRSA?

"Een infectie door MRSA kun je behandelen met de juiste antibiotica. Zo’n infectie is wel moeilijker te behandelen dan een infectie met een gevoelige Staphylococcus aureus. MRSA-dragerschap kun je ook behandelen. Dat noemen we MRSA-eradicatie. Daarbij wordt met een combinatie van antibiotica, neuszalf, wassen met bepaalde zeep en adviezen voor wassen van kleding, beddengoed en schoonmaak de MRSA bestreden. Veel mensen zijn na zo’n eradicatie-kuur van hun MRSA verlost."

Het manifesteert zich eerst in de tweede lijn. Maar wat betekent dit voor eerste lijn?

"MRSA in de eerste lijn (huisartsen, verloskundigen)  is meestal niet zo’n groot probleem. Mensen zijn drager zonder dat ze er iets van merken. Maar in het ziekenhuis zijn we heel voorzichtig met MRSA omdat heel zieke, zwakke mensen er infecties door kunnen krijgen die lastig te behandelen kunnen zijn. Soms is er een MRSA-uitbraak in een verpleeghuis waarbij bewoners ook infecties kunnen krijgen."

Een bijdrage van:

Alewijn Ott

Arts-microbioloog Medische Microbiologie Certe en Refaja Ziekenhuis Stadskanaal