Certe voor zorgverleners

Wijziging in rapportage van de eGFR-waarde

De rapportage van de eGFR-waarde in uw HIS is per 10 mei 2017 gewijzigd. Er wordt vanaf dat moment gerapporteerd volgens de ‘eGFR volgens CKD-EPI formule’, eGFR-CKDE (memo KRECO, no. 3583). Aanleiding is een onjuistheid in de rapportage van de eGFR-waarde.

Tot 10 mei 2017 rapporteerde Certe de eGFR als “eGFR volgens MDRD formule”, eGFRMDRD (memo KREMO, no 1919).

Helaas hebben we moeten constateren dat sinds de invoering van de CKD-EPI formule in 2015, de eGFR-waarde op de verkeerde regel in uw HIS gerapporteerd is. De eGFR-berekening werd in de periode april-2015 tot mei-2017 dan wel uitgevoerd met de CKD-EPI-formule, maar het resultaat werd gerapporteerd op de eGFR-MDRD-regel. Door een oplettende huisarts zijn we op deze onjuistheid gewezen. Per 10 mei wordt de eGFR op de juiste regel in uw HIS gerapporteerd.

Geen gevolgen voor kwaliteit en vergelijkbaarheid van de gerapporteerde resultaten

De verandering in de rapportage in uw HIS heeft geen gevolgen voor kwaliteit en vergelijkbaarheid van de gerapporteerde resultaten. De eenheden en referentiewaarden zijn ongewijzigd. Voor het volgen van trends en/of extraheren van gegevens uit uw HIS heeft dit mogelijk wel gevolgen. Vandaar dat we u van deze wijziging op de hoogte stellen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de wijziging in rapportage van de eGFR-waarde, dan kunt u contact opnemen met:

Ramses Kemperman, klinisch chemicus Certe Huisartsenlaboratorium