Certe voor zorgverleners

Vitamine B6-toxiciteit en neuropathie

Langdurig gebruik van hoge doseringen vitamine B6 kan leiden tot gezondheidsklachten zoals sensorische neuropathie (tintelingen, gevoelloosheid) van de extremiteiten, dit is meestal reversibel. Een recente tv-uitzending van RADAR meldt dat 1 op de 6 gebruikers van vitamine B6-supplementen gezondheidsklachten heeft ondervonden. Het is mogelijk dat u door deze recente media-aandacht geconfronteerd wordt met meer verzoeken om vitamine B6 te bepalen.

Uit recent onderzoek van het AMC en UMCG blijkt dat deze klachten kunnen ontstaan door het gelijktijdig gebruik van vitamine B6 met meerdere medicijnen. Ook zou het kunnen zijn dat een hoge inname van vitamine B6 een bestaand tekort aan vitamine B12 versterkt.

Uit onze eigen gegevens blijkt dat het percentage patiënten met een verhoogde vitamine B6 waarde de afgelopen jaren is toegenomen van 9 tot 10.5%. Daarvan heeft 1 op de 5 een potentieel toxische vitamine B6-waarde. Potentieel toxische concentraties worden veroorzaakt door gebruik van vitamine B6-doseringen >25 mg/dag. Dit is de veilige bovengrens die in Europa is vastgesteld. Fabrikanten van vitamine supplementen hoeven zich hier echter niet aan te houden, waardoor supplementen met doses >100 mg te krijgen zijn. De enige remedie is het gebruik te staken of supplementen zonder vitamine B6 te gebruiken.

Meer informatie:

Wilt u meer informatie over vitamine B6-toxiciteit en neuropathie, dan kunt u contact opnemen met:

Ramses Kemperman, klinisch chemicus.