Certe voor zorgverleners
Doelmatige functiediagnostiek bij hartritmestoornissen

Doelmatige functiediagnostiek bij hartritmestoornissen

Certe kan u ondersteunen bij analyse van patiënten met (weinig frequente) hartritmestoornissen, collaps (neiging), hartkloppingen, ischemische episodes en duizeligheid. Zo kent Certe Eventrecording, 24-uurs ECG Holter en Looping event. Hierin werkt Certe samen met het UMCG.

Event recording

Event recording is een goede methode om weinig frequente, aanvalsgewijze hartritmestoornissen op te sporen. Uw patiënt maakt zelf een opname op het moment dat hij of zij klachten heeft.

Uw patiënt draagt de eventrecorder om de hals met bijgeleverd koord, dan hangt deze op de juiste plaats (sternum). Op het moment van klachten maakt uw patiënt zelf een opname gedurende 40 seconden door 1 keer de opnameknop in te drukken. De registraties worden automatisch doorgestuurd naar de Holterkamer van het UMCG met wie Certe nauw samenwerkt. Uw patiënt krijgt de eventrecorder maximaal 1 week mee. 

Het inzetten van een eventrecorder is niet geschikt voor patiënten:

  • met klachten korter dan 5 seconden
  • met dementie of verwardheid
  • die niet in staat zij het apparaat te bedienen

Zie ook: Event-recorder voor meer informatie over dit onderzoek,

24-uurs ECG (holter)

24-uurs ECG Holter-registraties kunnen 2 doelen dienen:

  1. analyse van ritmestoornissen;
  2. analyse van coronair ischemie (enkele gevallen door analyse van stille ischemie).

Doel van de 24-uurs ECG (Holter)
De 24-uurs ECG is geschikt voor patiënten met periodieke collaps (neiging), hartkloppingen en duizeligheid. Met een 24-uurs ECG kunnen ook ischemische episodes tijdens gewone dagelijkse bezigheden worden opgespoord. Uit deze analyse blijkt dat lang niet alle episodes van ischemie ook gepaard gaan met angineuze klachten (stille ischemie).

Om een goed overzicht te krijgen over het hartritme en de relatie van het hartritme met eventuele klachten is het belangrijk om een dagboekje bij te houden. In dit dagboekje moet de patiënt de belangrijkste dagelijkse bezigheden noteren, denk hierbij aan slapen, inspanning, medicijngebruik en dergelijke.

Komt de klacht niet voor tijdens het onderzoek?

Als er tijdens het onderzoek geen klachten worden ondervonden dan kan het onderzoek eventueel worden herhaald. U kunt dan ook een 48-uurs ECG aanvragen. Bij incidentele klachten is eventrecording ook een mogelijkheid.
Indicaties

  • analyse ritmestoornissen en geleidingsstoornissen;
  • analyse recidiverende collaps;
  • verdenking (stille) coronair-ischemie.

Zie ook: 24-uurs ECG (holter)

Looping event

Via Certe kunt u ook een looping event aanvragen (in samenwerking met het UMCG). Een looping event is bedoeld voor patiënten met onder andere collaps (neiging). In het UMCG krijgt uw patiënt 3 plakkers op de thorax geplakt, deze zijn verbonden met een kastje die uw patiënt bij zich moet dragen. Dit kastje registreert constant 3 minuten lang het hartritme, na 3 minuten wordt de registratie weer gewist. De registratie wordt niet gewist als de patiënt op een knopje drukt. Dan wordt de registratie verzonden naar het UMCG en wordt daar beoordeeld. De patiënt krijgt de looping voor 3 weken mee.

Heeft u interesse?

Heeft u interesse in dergelijke functieonderzoeken? Onze collega's vertellen u graag welke mogelijkheden Certe uw praktijk of organisatie kan bieden.

Neem contact op met onze relatiemanagers via: