Certe voor zorgverleners

Campylobacter brononderzoek

In september is Certe samen met enkele andere laboratoria in Nederland met een Campylobacter-onderzoek gestart. Dit onderzoek is een initiatief van het RIVM, de Universiteit Utrecht en Wageningen Bioveterinary Research.  Wij vragen uw medewerking om de mogelijke oorzaken te herleiden wat bijdraagt tot betere interventies tegen deze infectie.

Campylobacter is de belangrijkste bacteriële oorzaak van darminfecties in Nederland. Waarschijnlijk is besmet voedsel of water de bron van de infectie. Kip wordt vaak genoemd als oorzaak, maar het is niet bekend hoe vaak dat echt het geval is. Daarom zullen bacteriën worden verzameld en vragenlijsten rondgestuurd. Met nieuwe moleculaire technieken kunnen fylogenetische relaties en (zoönotische) transmissieroutes bij de door ons gekweekte stammen worden onderzocht.


Wat vragen wij van u?

Wanneer wij wij u bij uw patiënt een Campylobacter-infectie vaststellen, ontvangt u na enkele dagen een enveloppe met een kopie van de uitslag en uitleg over het onderzoek. U vindt hierin ook een 2e (gefrankeerde) enveloppe met een vragenlijst over mogelijke oorzaken van gastro-enteritis.  Wij vragen u deze door te sturen aan de patiënt.

Uw patiënt kan de vragenlijst in een bijgevoegde antwoordenveloppe naar het RIVM sturen.


Meer informatie of vragen

Mocht u nog vragen hebben over dit onderzoek dan kunt u terecht bij onze artsen-microbioloog of hoofdonderzoeker dr. Lapo Mughini-Gras


Een bijdrage van:


Mirjam Kooistra-Smid - Medisch Moleculair Microbioloog