Certe voor zorgverleners

Faxen/doorbellen uitslagen Klinische chemie per januari 2020 niet meer aan te vragen

Certe stopt per 6 januari 2020 met het aannemen van verzoeken om Klinisch chemische uitslagen alleen door te bellen en/of te faxen.

Certe rapporteert meer dan 95% van de uitslagen binnen 24 uren na ontvangst van het materiaal op het laboratorium. Bij sterk afwijkende uitslagen (als onze doorbelgrenzen worden over- of onderschreden) nemen wij uiteraard nog steeds telefonisch contact op. Daarnaast ontvangt u de uitslag dan ook altijd per fax en/of EDIFACT-bericht.

Let op: Neemt u net als meerdere collega-huisartsen afscheid van uw fax, dan is het van belang dat u dit doorgeeft aan Certe. U ontvangt dan voortaan een EDIFACT-bericht.

Spoedaanvraagprocedure

Wilt u om medische redenen de uitslag  voor 17:00 uur ontvangen, dan kunt u gebruik maken van de spoedaanvraag-procedure.  Heeft u de uitslag dezelfde werkdag voor 17:00 uur nodig? Meld uw patiënt voor 10:30 uur aan bij het Afsprakenbureau voor een huisbezoek, óf vraag de patiënt om zich ’s ochtends voor 11:00 uur te laten prikken bij een spreekuurlocatie. Als u de uitslag dezelfde dag wenst (dat kan dus ook zijn na 17:00 uur), meld uw patiënt dan voor 13:30 uur aan via het Afsprakenbureau voor een huisbezoek, of vraag de patiënt om zich voor 14:00 uur te laten prikken bij een bloedafnamepunt.

Heeft u direct een uitslag nodig, dan wordt geadviseerd om de patiënt naar een ziekenhuislocatie te laten gaan voor de bloedafname.

Een bijdrage van:


Ramses Kemperman

Klinisch chemicus Certe Huisartsenlaboratorium