Certe voor zorgverleners

Veelgestelde vragen rond de nieuwe PCR-pakketten gastro-enteritisdiagnostiek (fecesonderzoek)

In het vorige serviceBericht hebben wij u geïnformeerd over de wijziging in PCR-pakketten gastro-enteritisdiagnostiek. Vragen die door u of collega-huisartsen zijn gesteld, hebben wij voor u verzameld.

Waarom is de bepaling in sommige gevallen duurder geworden?

Het pakket 'diarree acuut' is inderdaad €33,- duurder dan voorheen, omdat dit pakket is uitgebreid tot in totaal 12 potentiële pathogenen. Daar staat tegenover dat het pakket 'diarree chronisch' waar  nu op 6 pathogenen wordt getest, €24,- goedkoper is dan het oude pakket.

Let op: als er geen eerste ziektedag wordt vermeld, wordt duurdere 'diarree acuut' bepaald aangezien bij acute diarree ook darmpathogene E.coli-soorten moeten worden gedetecteerd.

Overzicht van kosten

Zie ook kaart in het eerder verschenen item in PCR-pakketten gastro-enteritisdiagnostiek.

Waarom is het belangrijk om de klinische gegevens te vermelden?

Afhankelijk van de eerste ziektedag, maar ook van de reisgeschiedenis of de herkomst van de patiënt, wordt het pakket bepaald:

  • accuut
  • chronisch
  • tropen

Waarom worden nu ook verschillende E.coli-soorten bepaald?

De EPEC, ETEC, EAEC en STEC kunnen acute gastro-enteritis veroorzaken. Met deze toevoeging kunt u vaker dan voorheen de oorzaak van acute gastro-enteritis diagnosticeren. Acute gastro-enteritis door pathogene E.coli is in principe ‘zelf-limiterend’ en zelden ernstig.

Mag een kind met een EPEC, ETEC, EAEC en STEC naar de kinderopvang/school?

Ja, bij goede hygiëne en als het kind niet ziek is, is er geen reden om een kind thuis te houden.

Wat voor behandeling is er voor de EPEC, ETEC, EAEC en STEC?

Ondersteunende therapie, vochttoevoer en lichte kost. Vermijd antibiotica, tenzij de patiënt immuungecomprommitteerd is of ander onderliggend lijden en tekenen van dysenterie heeft. 

Is een EPEC, ETEC, EAEC en STEC ook relevant bij iemand met chronische buikklachten?

Neen, men kan ook drager zijn en bij chronische buikklachten is er meestal een andere reden dan een darmpathogene E.coli.