Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek binnen het Trombose expertisecentrum Groningen richt zich vooral op kwaliteit van antistolling. We geven hieronder een selectie van recente publicaties:

Antistolling met VKA

De afgelopen jaren heeft promovenda Hilde Kooistra (nu internist in opleiding in het Medisch Centrum Leeuwarden) laten zien dat antistolling met VKA ook bij tachtigplussers goed kan (pdf) en dat gebruik van VKA nauwelijks invloed heeft op de kwaliteit van leven (pdf).

Erfelijke tromboseneiging

Lies van Vlijmen is in 2016 gepromoveerd op trombose en de anticonceptiepil. Haar proefschrift omvatte een aantal studies in families met erfelijke tromboseneiging, en een mooi overzicht van wat er over deze materie inmiddels is geschreven (pdf) .

Erfelijk tekort van antitrombine

Binnen het UMCG wordt al lang onderzoek gedaan naar erfelijke verhoogde tromboseneiging, onder andere naar erfelijk tekort van antitrombine (pdf).

Diagnostiek en behandeling van kuitvenetrombose

Van zeldzaam naar alledaags: vasculair geneeskundige Jeroen de Vries heeft in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een mooie klinische les gepubliceerd over diagnostiek en behandeling van kuitvenetrombose (pdf) .